top of page
Zoeken

Work-Life Balans: leren om mijn werk en privéleven in evenwicht te brengen


Ik dacht lang dat ik het prima voor elkaar had: werk, privé, en een volle agenda die ik telkens weer netjes invulde. Maar ergens kwam ik erachter dat mijn balans niet helemaal klopte. Ik was altijd bezig – zelfs in mijn vrije tijd was ik met werk bezig in mijn hoofd. Misschien herken je dat wel. Het constant bereikbaar zijn, de eindeloze to-do's en het gevoel dat er altijd iets gedaan moet worden. Pas toen ik merkte hoe uitgeput ik werd, realiseerde ik me dat ik mijn balans moest heroverwegen.


1. Grenzen leren stellen

Een van de grootste eye-openers voor mij was dat ik nauwelijks grenzen stelde. Werk en privé liepen door elkaar heen, en ik liet het gebeuren. Het voelde vaak alsof ik in mijn vrije tijd nog even snel iets moest doen voor werk, of andersom. Uiteindelijk besefte ik dat er alleen balans kon komen als ik duidelijkere grenzen stelde.

Nu probeer ik bewust momenten in te plannen waarop ik werk afrond en mijn laptop dichtklap. Het klinkt simpel, maar voor mij was dat niet vanzelfsprekend. Ik heb zelfs moeten leren om mijn telefoon uit te zetten na werktijd – een klein gebaar, maar het heeft me geholpen om in het moment te zijn en niet continu met mijn hoofd bij werk te zitten.


2. Pauzes nemen zonder schuldgevoel

Voorheen had ik altijd het gevoel dat pauzes "verspilde" tijd waren. Hoe meer ik kon doen, hoe productiever ik dacht te zijn. Maar eigenlijk werkte dit averechts. Toen ik mezelf toestond om daadwerkelijk pauzes te nemen – niet alleen op het werk maar ook thuis – merkte ik dat ik frisser en helderder werd.

Nu neem ik bewust korte pauzes. Soms is het iets simpels als een wandeling of gewoon even mijn ogen dicht doen en diep ademhalen. Door pauzes te nemen, laadt mijn energie op, en kan ik erna met een frisse blik verder. Het heeft me laten zien dat het oké is om even stil te staan en op adem te komen.


3. Tijd maken voor mezelf en mijn passies

Het was makkelijk om op de automatische piloot te leven en altijd maar bezig te zijn met verplichtingen. Maar ik ontdekte dat ik veel energie haalde uit het doen van dingen die ik écht leuk vond. Dat waren momenten waarop ik niet bezig was met wat ik "moest" doen, maar juist met wat ik wílde doen.

Nu probeer ik regelmatig tijd te maken voor dingen waar ik blij van word: een boek lezen, een hobby oppakken, of tijd doorbrengen met mensen die ik waardeer. Het zorgt ervoor dat ik me weer verbonden voel met mezelf en het helpt me om de balans te vinden. Het gaat niet altijd perfect, maar door bewust tijd voor mezelf vrij te maken, voel ik me minder uitgeput en meer vervuld.


4. Leren nee zeggen

Nee zeggen voelde vaak egoïstisch, maar ik heb geleerd dat het juist een vorm van zelfzorg kan zijn. Wanneer ik continu overal "ja" tegen zeg, raak ik opgebrand. Het duurde even, maar inmiddels weet ik dat "nee" zeggen ook een manier is om balans te creëren. Het helpt me om mijn tijd te beschermen en prioriteiten te stellen die echt belangrijk voor me zijn.

Als iemand vraagt of ik ergens aan mee kan werken of een extra taak wil oppakken, stel ik mezelf de vraag: "Dient dit mijn balans?" Soms is het antwoord "nee," en ik ben oké met dat antwoord. Het voelt nu goed om te weten dat ik de ruimte heb om keuzes te maken die voor mij werken.


5. Balans vinden is een voortdurend proces

Work-life balans is voor mij geen einddoel; het is iets wat continu verandert. Soms voelt het alsof alles in evenwicht is, en op andere momenten schiet het weer uit balans. Dat is oké. Het belangrijkste is dat ik me steeds bewuster word van wat ik nodig heb, en dat ik actief stappen neem om die balans terug te vinden.

In plaats van mezelf onder druk te zetten om altijd in balans te zijn, zie ik het nu als een proces waarin ik mag leren en aanpassen. Soms gaat het vanzelf, soms moet ik mezelf eraan herinneren om die pauze te nemen of mijn telefoon weg te leggen. En dat is precies wat het voor mij waardevol maakt: het gaat om kleine aanpassingen die op de lange termijn een groot verschil maken.



Ik hoop dat mijn ervaringen je inspireren om je eigen balans onder de loep te nemen en te ontdekken wat voor jou werkt. Iedereen heeft zijn eigen manier om evenwicht te vinden, en wat voor mij helpt, hoeft niet per se voor jou te werken. Wat belangrijk is, is dat je bewust stilstaat bij hoe je je voelt en wat je nodig hebt. Uiteindelijk gaat het om het vinden van een ritme waarin je je goed voelt en waarin je ruimte hebt voor zowel werk als het leven dat je wilt leiden.


 
 
 

Comentários


Scherm­afbeelding 2024-02-23 om 18.52.40.png

Stel je vraag hier

Huis voor vrouw en kind
Parklaan 12 - 9690 Kluisbergen

Doktershuis:
Kortrijkstraat 22, 8580 Avelgem

Movimento
Berchemweg 190. 9700 Oudenaarde (Melden)

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Youtube

Bedankt voor de inzending!

bottom of page